OP ZOEK NAAR VERANTWOORDE SOUVENIRS

Souvenirs shoppen als je op reis bent, wie doet dat niet? Je hebt een leuke herinnering aan je reis en je kunt thuis aan iedereen laten zien waar je bent geweest.

Ook wij gaan altijd wel op zoek naar iets leuks als we op reis zijn. Toch even spieken bij die kitscherige souvenirwinkeltjes vol koelkastmagneetjes en andere prullaria. Je kent het vast wel. Niet echt wetende dat die spulletjes niet altijd even goed zijn om te kopen. Want overal ter wereld worden nog steeds erg veel producten geproduceerd die niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar ook gemaakt worden in onverantwoorde werkomstandigheden. Dit zijn vooral de producten die in grote aantallen worden gemaakt en verspreid.

Handgetekende kaart, houten koelkastmagneet en biologische honing uit Slovenië

“Eigenlijk kun je wel zeggen dat het verstandig is om alle plastic souvenirs links te laten liggen.”

Als je je hier iets meer in verdiept is dat best schrikken. Eigenlijk kun je wel zeggen dat het verstandig(er) is om alle plastic- en ‘fabrieks’ souvenirs links te laten liggen. Hierbij kun je dus denken aan die plastic koelkastmagneten, pennen, T-shirts en mokken.

Ook de souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dieren en planten kun je beter niet kopen. Het is niet alleen verboden om mee te nemen maar de manier waarop de souvenirs gemaakt worden is helaas vaak allesbehalve vriendelijk.

Veel beter is het om op zoek te gaan naar een verantwoord (handgemaakt) souvenir. Je steunt hierbij niet alleen de lokale bevolking en het land, maar je hebt ook een uniek en mooi product. Dat is toch eigenlijk veel leuker?! Dat vinden wij ook!

Mooie handgemaakte souvenirs uit Nepal

Voor de Wereldtrein leek het ons erg leuk om verantwoorde souvenirs uit verschillende landen te kunnen aanbieden in onze shop. Alsof je écht op reis bent geweest in dat land.

Voor Nepal werken we samen met Sjaal met verhaal. Een Nederlands bedrijf met een hartverwarmend concept. Sjaal met verhaal ontwikkelt samen met vrouwen uit onder andere Nepal en Thailand prachtige handgemaakte spullen. Hierdoor creëren zij werk en kunnen deze vrouwen economisch zelfstandig zijn. Vooral de viltproducten zijn erg populair en super schattig. Wij vinden het dan ook een hele eer dat we een aantal van deze unieke handgemaakte spulletjes kunnen verkopen en hiermee hun mooie missie kunnen steunen.

“In het groeipapier zitten verschillende zaadjes verwerkt.”

Kleurrijke groeikaarten uit Zuid-Afrika

Naast de verantwoorde souvenirs waren we ook op zoek naar een ander typisch iets wat je vaak doet als je op reis bent. Namelijk een leuk ansichtkaartje sturen naar het thuisfront!

We hebben tijdens onze reizen ook aardig wat van die ‘gekke’ ansichtkaarten gekocht en verstuurd. Heel leuk, maar achteraf gezien voor de bomen helaas iets minder fijn.

Gelukkig worden ansichtkaarten tegenwoordig steeds meer gemaakt van mooi gerecycled papier of karton. Én dus ook van groeipapier!

Wat zijn groeikaarten?
Groeikaarten zijn kaartjes gemaakt van groeipapier. In het groeipapier zitten verschillende zaadjes verwerkt. Elise en Chantal van grafisch ontwerpbureau Bonte Raaf hebben vier prachtige groeikaarten ontworpen voor de Wereldtrein. Een groeikaart van Nepal, Bali, IJsland en de Wereldtrein. In de groeikaarten zit een mooie bijen- en vlinders bloemenmix.

Het bijzondere van dit groeipapier is dat het geheel duurzaam en handgeschept is.

“In het groeipapier zitten verschillende zaadjes verwerkt.”

Bonte Raaf werkt samen met een bedrijf in Zuid-Afrika waar ze mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. Het bedrijf verzamelt oud papier van onder andere scholen, lokale bedrijven en banken. Het papier wordt vervolgens van begin tot eind gerecycled. Er worden dus geen bomen gekapt, geen chemische stoffen gebruikt maar er wordt alleen water toegevoegd bij de papierpulp. Geweldig!

Hoe werkt het?
Plant het groeikaartje in een potje aarde of rechtstreeks in de grond, geef het voldoende water en veel liefde en er groeien kleurrijke bloemetjes uit. Superleuk als ‘souvenir’ of als extra cadeautje bij je bestelling!

Heb jij nog leuke tips voor verantwoorde souvenirs? Laat het ons weten!

Elise en Chantal - Bonte Raaf

andere blogs

 

Impact Fair

Impact Fair

De Impact Fair vindt plaats op 4, 5 en 6 april 2024 in de Jaarbeurs, Utrecht. De fair is voor iedereen die meer impact wil maken en op zoek is naar manieren om dit te doen.

Lees meer
Winkelmandje0
Er zijn geen producten in je winkelmandje
Verder winkelen