DUURZAAM OP REIS MET…

HELEN

We vinden het superleuk om samen met andere gezinnen ‘mee op reis te gaan’. Want hoe duurzaam gaan we eigenlijk al op vakantie? En welke bestemmingen zijn al hartstikke goed bezig? In dit onderdeel “Duurzaam op reis met…” lees je meer over gezinnen die zo duurzaam mogelijk op vakantie gaan. We delen leuke en handige tips die eventueel kunnen helpen voor jullie volgende (duurzame) reis.

Hoi! Wat superleuk dat jullie meer willen vertellen over jullie reis. Wie zijn jullie en waar zijn jullie op vakantie geweest?

“Hi! Ik ben Helen en samen met mijn man en twee dochters van 5 en 10 jaar waren wij op vakantie in de Algarve, Portugal.”

Dat klinkt heerlijk! Hoe bereiden jullie je voor op een duurzame vakantie?

“Tijdens het inpakken proberen we niet te veel mee te nemen. Key-items zijn anti-insect (met natuurlijke ingrediënten), lievelingsknuffel van de kids, toiletspullen, kleding, zonnecrème (Aquatic ecosystems tested), (luister)boeken, hamamdoeken, de seatowel (gemaakt van gerecycled plastic uit zee) en wat speelgoed voor binnen en buiten.”

 

Helen in Portugal

Hi! Ik ben Helen en samen met mijn man en twee dochters van 5 en 10 jaar waren wij op vakantie in de Algarve, Portugal.

“Ook namen we een pop-up UV-tentje mee voor op het strand. Van thuis neem ik altijd drinkflesjes, een rugzak en boodschappentassen mee. Voedingsmiddelen kopen we ter plekke. Toch merken we elke keer wel weer dat we te veel meenemen.”

Houden jullie bij het zoeken naar een vakantie ook rekening met het land, de bereikbaarheid en de accommodaties?

“We wilden dit jaar graag naar Portugal op vakantie om het land en de cultuur beter te leren kennen. We hoorden er veel goede verhalen over van vrienden en kennissen die er al wonen. Normaal gesproken gaan we niet zo ver op vakantie. Omdat mijn man vliegangst heeft en mijn dochter snel wagenziek hebben we dit jaar toch besloten om een deel te vliegen. Ik ben met mijn dochters gevlogen naar Spanje en mijn man is daarheen gereden. Van daaruit zijn we samen verder gereisd naar Portugal. Ik heb gekeken of er ook mogelijkheden waren om met de trein vanuit Spanje naar de Algarve te reizen. Maar helaas moest je dan erg vaak overstappen en duurde het te lang.”

“De reis ernaartoe was daarom niet zo duurzaam maar voor het verblijf hebben we wel gekozen voor eco-vriendelijke accommodaties. We verbleven op drie verschillende locaties die niet ver van elkaar lagen. Het zuiden van Algarve is prachtig maar in het hoogseizoen erg druk en toeristisch. Helaas is het voor ons niet mogelijk om buiten deze periode te reizen.”

Berenbos in Ouwehands Dierenpark - Bears in Mind

“Alle locaties waren dicht bij de zee en met zwembad. Ik vond het belangrijk dat we op plekken zaten waar de kinderen ook contact konden maken met anderen. De eerste locatie waar we verbleven was bij Ecoresort White Shell Beach Villas in Porches. Het park is autovrij en ligt in een rustige omgeving dicht bij de prachtige kust, maar helaas is er ook veel hoogbouw.”

 

“De tweede locatie vonden we via Airbnb. Direct aan het strand en vlak bij de boulevard van Luz. Hier zag je gelukkig geen hoogbouw en was het gezellig druk met vooral veel Engelse toeristen.”

“Als laatste zaten we in Alzejur aan de westkust in een Ecolodge. De Ecolodge was simpel ingericht, zonder afwasmachine en oven, maar verder van alles voorzien. Bij het complex zat een prachtig zoutwater zwembad. Het was er een stuk rustiger en we ervaarden veel minder toerisme. Vooral ’s ochtends op het strand van Amoreira voelde je je een met de natuur. De kinderen konden er heerlijk spelen in het water en inktvisjes en zeesterren vinden. Je had er verder niks nodig dan de natuur. Een waar paradijs!”

Hebben jullie ook gekeken naar eventuele mogelijkheden om de vlucht te compenseren?
“Wij reizen normaal gesproken nooit met het vliegtuig. Compensatie vond ik daarom lastig omdat ik niet precies wist wat er achter de organisaties zit.”

Als wij zelf op reis gaan vinden we het altijd erg leuk om te kijken hoe duurzaam een land (al) is. Hoe was jullie ervaring in Portugal?

“Het viel ons op dat Portugal geen statiegeldsysteem heeft op flesjes en blikjes. Wel staan er overal veel containers voor plastic, karton, restafval en glas. Helaas puilden de bakken in Luz uit met afval. Ook de toeristen die hun camperbusjes plaatsten in de omgeving van Porches waren niet allemaal even netjes en vervuilden helaas de mooie omgeving met hun wc-papier in de bosjes. Dat was wel schrikken.”

Om drukte te vermijden of meer te leren over het land kan het superleuk zijn om op stap te gaan met een local of een kijkje te nemen bij een lokale stichting. Hebben jullie leuke (duurzame) activiteiten en/of uitstapjes gedaan?

“De natuur in Portugal biedt heel veel schatten. Op de stranden in het zuiden konden de kinderen heerlijk rustig spelen en je vond er de mooiste schelpen. Via een tunnel in de rots kwam je bij een volgend strandje. Een groot avontuur!”

“We zijn naar een zandsculpturenpark geweest en we hebben een boottocht gemaakt naar de grotten in de buurt van Carvoeiro. Erg indrukwekkend. Wat mij opviel was dat er nog geen elektrische boten beschikbaar waren. Dit was bij de kust van Tavira wel het geval.”

 

“Onze oudste dochter heeft gesurft bij Portimao, Praya Grande. De surfschool Future Ecosurf is B-corps gecertificeerd. De surfschool zet zich actief in voor de planeet en doneert onder andere een deel van hun opbrengst aan goede doelen.”

“Verder hebben we gemidgetgolft bij de bijzondere midgetgolfbaan Pro Putting Garden op het dak van een parkeergarage in Lagos! En zijn we naar een goed verzorgd klimbos geweest in de buurt van Lagos. Natuurlijk hebben we elke dag gezwommen in het zwembad of in de zee. Het is wel aan te raden om zelfs in de zomer wetsuits mee te nemen. Het zeewater vooral bij de westkust is best koud.”

Een mooie herinnering aan een reis mag natuurlijk niet ontbreken. Hebben jullie ook een mooi verantwoord souvenir kunnen vinden, misschien gemaakt door locals?
“Lokale producten kon je hier ook in de supermarkt kopen zoals plaatselijk zout en heerlijke olijfolie. Ik moest erg lachen toen vrienden van ons hoorden dat mijn dochter had gezegd dat mama geen Pringles kocht (die waren namelijk in Amsterdam gemaakt).”

“Ik leer mijn kinderen in de supermarkt dus om te kijken waar de producten gemaakt zijn. Een mooie winkel met veel lokale producten is Mar d’Estórias. We hebben verder niet veel gekocht maar ik ontkwam er niet aan dat mijn kinderen wat spulletjes van anderen kregen gemaakt in China.”


Wat raden jullie mensen aan die ook duurzaam op reis naar de Algarve willen?

“Zelf verheug ik mij op de dag van het eerste commerciële elektrische vliegtuig! Er stond een interessant artikel over in het Magazine van de vliegtuigmaatschappij. Er zijn genoeg Ecolodges te vinden. Een vriendin van mij verhuurt sinds kort ook tiny houses. In mei en september is er voldoende aanbod. Voor het hoogseizoen raad ik wel aan om op tijd te zoeken en te boeken. Inspiratie voor duurzame uitjes haal ik uit boekjes, via vrienden, internet of via de accommodaties.”

Superbedankt Helen voor het delen van jullie mooie reis naar Portugal en alle duurzame inspiratie.

Neem een kijkje op de site van Helen voor meer informatie over haar werk en reizen.

Ook je duurzame vakantie delen?

Wil je ook jouw (duurzame) reis delen? Superleuk! Stuur ons een berichtje en wie weet vertel jij hier binnenkort jouw verhaal.

andere blogs

 

Impact Fair

Impact Fair

De Impact Fair vindt plaats op 4, 5 en 6 april 2024 in de Jaarbeurs, Utrecht. De fair is voor iedereen die meer impact wil maken en op zoek is naar manieren om dit te doen.

Lees meer
Winkelmandje0
Er zijn geen producten in je winkelmandje
Verder winkelen