E-ROADTRIP NAAR…

DENEMARKEN

In de zomervakantie van 2022 maakten wij onze eerste echte e-roadtrip. Omdat wij toen net onze elektrische auto hadden leek het ons een mooie gelegenheid om te kijken welk land goed te doen is voor zo’n eerste reis. Na wat onderzoek, wikken en wegen, werd het Denemarken, met tussenstops in Duitsland. Denemarken ligt niet al te ver van Nederland en staat bekend als een mooi, rustig en kindvriendelijk land. Ook waren wij erg benieuwd hoe duurzaam Denemarken al bezig is en welke mogelijkheden er waren om onze reis zo duurzaam mogelijk te maken. Lees hieronder meer over onze ervaringen en alle (duurzame) reistips.

 

Van Nederland naar Bremen, Duitsland

Vanuit onze woonplaats zijn we in ongeveer 5 uur naar Bremen gereden, onze eerste stop. Duitsland is zeer goed te doen met een elektrische auto. Er zijn genoeg laadplekken te vinden, zowel langs de snelwegen als in de steden, en het was gelukkig niet te druk. We plannen het laden altijd rond de lunch, zodat je even rustig kunt eten terwijl de auto ook haar ‘portie’ naar binnen werkt. In Duitsland maakten we gebruik van de IONITY Charging stations.

Milieusticker
Ook als je elektrisch rijdt heb je voor bepaalde landen toch een vignet en/of milieusticker nodig. Voor Duitsland is dit een groene milieusticker. Naast de verplichte milieusticker kun je tijdens je bezoek aan Duitsland een zogenaamde E-Plakette (blauw vignet) aanschaffen. Hiermee kom je in aanmerking voor verschillende voordelen, zoals bijvoorbeeld gratis parkeren. Heel handig!

Slow Travel
Wij houden erg van slow travel en vinden het leuk om onderweg al te stoppen en nieuwe plekken te ontdekken. Bremen schijnt een hele leuke stad te zijn, ook voor kinderen. Dus waren erg enthousiast! We verbleven twee nachtjes in het 7things Hotel Bremen, een mooi hotel met eigen laadpalen (heel fijn!) en ruime familiekamers. Naast het hotel lag het Universum museum (soort Nemo). Een heel leuk, interactief museum en echt een bezoekje waard met de kids. Naast het Universum is Botanika (Botanische tuin en museum met speeltuin), het Übersee Museum (soort Tropenmuseum), Bürgerpark (groot stadspark) en de Altstadt (binnenstad van Bremen) ook heel leuk voor en met kinderen. Bremen is niet al te groot maar er is wel heel veel te doen. Drie dagen was eigenlijk niet genoeg, maar wel een aanrader voor een leuke tussenstop naar Denemarken.

 

 

“Wij waren erg benieuwd hoe duurzaam Denemarken al bezig is en welke mogelijkheden er waren om onze reis zo duurzaam mogelijk te maken.
Vignet-bestellen
Van Bremen naar Ribe, Denemarken
Vanuit Bremen zijn we via Hamburg in ongeveer 6 uur naar Ribe gereden. Dit was de eerste stop in Denemarken. Het was redelijk druk onderweg maar het laden ging goed en snel. In Ribe verbleven we een paar dagen bij Lustrup Farmhouse in een eco-friendly appartement bij een Deense familie. Een fantastische plek midden tussen de weilanden! Het appartement was ruim met een aparte woonkamer en slaapkamer, eigen badkamer en keuken. In de grote tuin is een speeltuintje én ze hebben eigen laadpalen (ideaal!). Vanuit deze plek kon je alle kanten op en de prachtige omgeving ontdekken.

 

Ontdek Ribe

Ribe ligt in West-Jutland en is de oudste stad van Denemarken. Het is een prachtig bewaard gebleven stadje met een rijke historie. Tijdens ons verblijf zijn we er een paar keer geweest en hebben veel toffe plekjes ontdekt. Je kunt er uren slenteren door de sfeervolle straatjes, lokale winkeltjes bezoeken en volop genieten van de ‘Middeleeuwse’ sfeer.

Gezellig en lekker eten kun je onder andere bij Queedens Gård, Terpager & Co, Sct. Peder Butik & Café en het kindvriendelijke Pinocchio (pizza, pasta én lekkere ijsjes). Heerlijke verse broodjes en lekkernijen haalden wij bij de bekende bakkerij Pompei.

Stranden, wadlopen, vikingen én LEGO®

Vanuit Ribe kun je heel veel kindvriendelijke én verantwoorde activiteiten doen die gemakkelijk bereikbaar zijn. Vlakbij liggen de Deense Waddeneilanden Rømø, Fanø en Mandø. De eilanden liggen middenin Nationaal Park Waddenzee en is UNESCO wereldnatuurerfgoed.

Rømø en Mandø
Wij hebben de eilanden Rømø en Mandø bezocht. Rømø is het grootste waddeneiland en ligt voor de kust van Sønderjylland. Je kunt er van alles te doen. Zo heeft het eiland de breedste zandstranden en mag je op zowel Sønderstrand als op Lakolk Strand met je eigen auto het strand op! Uniek, want dat mag niet op veel plekken. Het was best spannend, je wilt tenslotte niet vast komen te zitten in het zand, maar het was gelukkig goed te doen. Ook aten we er een van de grootste ijsjes ooit bij Café Fru Dax en gingen we met een lokale natuurgids op avontuur.

Mandø is het kleinste waddeneiland en alleen bereikbaar als het eb is. Je kunt er niet zelf naartoe reizen maar je moet met de ‘tractorbus’. Een bijzondere ervaring. Helaas is het vervoer (nog) niet duurzaam, maar wie weet hopelijk in de toekomst. Ook hebben we in het natuurgebied Nationaal Park Waddenzee (Vadehavet) een stuk wadgelopen. Je kunt bij laag water zelf op pad of met een lokale gids een route lopen. Superleuk!

Zeehonden spotten en vikingen ontmoeten

Bij het Nationaal Park Waddenzee (Vadehavet) vind je een mooi bezoekerscentrum, Het Vadehavscentret. Hier ontdek en leer je van alles over de Waddenzee. Het zijn interactieve tentoonstellingen dus kinderen kunnen helemaal los! Ook kun je in het centrum allerlei verantwoorde activiteiten boeken zoals een zeehonden safari, wandeltochten op de wadden en vogels spotten.

Verder hebben wij een bezoek gebracht aan het Ribe Vikingecenter (Vikingmuseum). In het park ‘wonen’ een groep enthousiaste mensen (vikingen) die de bezoekers meenemen terug in de tijd. Er zijn activiteiten en spelletjes te doen zoals boogschieten en je eigen muntje maken en verschillende demonstraties. Erg leuk voor alle leeftijden.

 

“Wij houden van erg van slow travel en vinden het leuk om onderweg al te stoppen en nieuwe plekken te ontdekken.”

Heel veel LEGO®

Ja, als je naar Denemarken gaat met kinderen mag een bezoek aan LEGOLAND® en (of) LEGO® House eigenlijk niet ontbreken. Toch? Deze twee parken zijn wel allesbehalve rustig, vrij prijzig en niet echt ‘duurzaam verantwoord’. Maar toch wel leuk om te doen met kids. Wij vonden vooral LEGO® House erg verrassend omdat het ook interactief was. Aan te raden is om van tevoren al tickets te bestellen in verband met de drukte.

Van Ribe naar Middelfart

Na ons bezoek in Ribe en omgeving zijn we naar Middelfart gereden om nog een paar dagen te ‘relaxen’. We verbleven in Landal Middelfart, een kleinschalig park gelegen tussen het groen met eigen laadpalen, een zwembad, speeltuintjes en een privé strandje.

Middelfart is een klein stadje op het eiland Funen. Vanuit Middelfart kun je leuke uitstapjes doen naar bijvoorbeeld Odense, de geboortestad van sprookjesverteller Hans Christian Andersen. Leuk om te doen is de Andersen wandeltocht door het centrum, je volgt de ‘voetstappen’ op de weg en ontdekt zo steeds iets nieuws! Vlakbij Odense is een bezoek aan het Het Funense dorp (Den Fynske Landsby) een aanrader. Het is een bijzonder duurzaam openluchtmuseum waar je meer leert over de natuur en om bewuster te leven. Super interessant!

Van Middelfart naar Hude, Duitsland
Vanuit Middelfart zijn we in ongeveer 6 uur teruggereden naar Hude in Duitsland, vlakbij Bremen, waar we nog twee nachtjes verbleven in het Nordenholzer Hofhotel, een prachtig eco hotel in de natuur. Het hotel heeft 12 kamers, een restaurant en eigen laadpalen. Duurzaamheid vinden ze heel belangrijk en dit zag je ook terug in het interieur (alleen duurzame materialen) en het restaurant (pure ingrediënten).

We vonden het fijn om nog een paar dagen rustig bij te komen voordat we weer richting huis vertrokken. We hadden daarom gekozen voor een accommodatie weg van de massa en niet in een drukke stad. Je was op deze plek omgeven door natuur dus het was ideaal om te fietsen en te wandelen. Ook zat er in de buurt een leuk wildpark. En wil je toch een stad bezoeken, dan liggen Bremen en Oldenburg vlakbij.

De e-roadtrip naar Denemarken was supergoed bevallen! Het was een goede keuze om voor zo’n eerste keer niet al te ver te rijden. Het laden ging gemakkelijk en snel. Er is overal wel een laadpaal te vinden. Denemarken is een mooi land en zeer kindvriendelijk. Er is een groot aanbod aan duurzame accommodaties en volop mogelijkheden om leuke en verantwoorde uitstapjes te doen. Je kunt echt de rust opzoeken in de natuur, weg van de massa en genieten. Wij gaan zeker nog eens terug om meer te ontdekken!

Nog wat leuke (duurzame) Denemarken weetjes: 
 • Denemarken is een van de duurzaamste landen ter wereld.
 • Zwerfafval zie je niet, de Denen houden hun land superschoon.
 • Denemarken is koploper op het gebied van duurzame energie (zoals windenergie).
 • In 2025 wil de hoofdstad Kopenhagen geheel CO2-neutraal zijn.
 • Denemarken wordt het eerste land die een CO2-belasting gaat invoeren voor boeren.

  Denemarken is een mooi land en zeer kindvriendelijk. Er is groot aanbod aan duurzame accommodaties en volop mogelijkheden om leuke en verantwoorde uitstapjes te doen.

  Ook je duurzame vakantie delen?

  Wil je ook jouw (duurzame) reis delen? Superleuk! Stuur ons een berichtje en wie weet vertel jij hier binnenkort jouw verhaal.

  andere blogs

   

  Impact Fair

  Impact Fair

  De Impact Fair vindt plaats op 4, 5 en 6 april 2024 in de Jaarbeurs, Utrecht. De fair is voor iedereen die meer impact wil maken en op zoek is naar manieren om dit te doen.

  Lees meer
  De Nationale Bijentelling

  De Nationale Bijentelling

  Wil je de bijen een handje helpen? Doe mee met de Nationale Bijentelling! In Nederland zijn ruim 360 soorten wilde bijen waarvan de helft wordt bedreigd. En dat is geen goed nieuws!

  Lees meer
  Winkelmandje0
  Er zijn geen producten in je winkelmandje
  Verder winkelen