IN GESPREK MET…

WETRAVELECO

De Wereldtrein is groot fan van eigenlijk alles wat met duurzaamheid te maken heeft. We vinden het superinteressant om hier meer over te lezen en te leren. Over bedrijven en merken die bijdragen aan een betere wereld en die, wat ons betreft, alle aandacht verdienen om nóg meer impact te maken. In dit onderdeel gaan we ‘In gesprek met’ bedrijven en organisaties die zich dagelijks inzetten om de wereld een stukje mooier en schoner te maken.

Hoi! Wat leuk dat je wat meer wilt delen over jullie organisatie. Wie ben je en wat is WeTravelEco?

“Ik ben Maarten de Ruiter, CEO en Founder van WeTravelEco. WeTravelEco is een online reisorganisatie, die zich richt op zo duurzaam en verantwoord mogelijke reizen. Wij zijn ons bewust over het feit dat het aanbod van duurzame en milieuvriendelijke reisinitiatieven nog steeds nieuw en volop in ontwikkeling is. Dus we willen de beste opties bieden zonder te suggereren dat we de enige en/of beste oplossingen hebben. WeTravelEco heeft tegelijkertijd de hoogste ambities om het concept en de bewustwording van duurzaam reizen voor reizigers te ontwikkelen, verbeteren en vergroten.”

“Ik geloof sterk in een wereld waarin reizen het milieu en de levensomstandigheden beter kan maken. Maar dan moeten we wel open staan voor een andere en meer verantwoorde manier van reizen.”

Hoe en waarom hebben jullie WeTravelEco opgericht?
“Tijdens de Corona-periode lag de hele
(reis-)wereld op z’n gat. Dat was in veel opzichten een heftige periode maar tegelijkertijd een periode van bezinning. Ik besloot toen dat, als ik na COVID19 verder wil in de reiswereld, ik reizen op een andere, betere en meer verantwoorde manier moet gaan aanbieden.”

“Wij geloven in een wereld waarin reizen het milieu beter kan maken en duurzame, lokale initiatieven tegelijkertijd ondersteunt. Samen kunnen we de schadelijke impact die massatoerisme heeft gehad op onze planeet verminderen en de planeet beter achterlaten voor huidige en toekomstige generaties dan we hem op dit moment aantreffen.”


“Wij proberen onze reizigers bewust te maken van het feit dat, door een aantal eenvoudige keuzes, zij hun vakantie veel duurzamer kunnen maken en hun footprint kunnen minimaliseren. Niet meer op vakantie gaan en nooit meer vliegen is een utopie en heeft op onze kwaliteit van leven maar vooral ook op veel derdewereldbestemmingen een grote negatieve impact. Bewust en verantwoord reizen kan ook een positieve impact hebben, zowel op de reiziger als op de lokale omgeving en bevolking.”

 

 

Hoe gaan jullie te werk om het reizen met WeTravelEco zo duurzaam mogelijk te maken?

“Bij alle rondreizen hebben wij, volgens het WeTravelEco-beleid en -concept, zorgvuldig gekeken naar de meest duurzame excursies en activiteiten. Zo bieden wij onder andere in Amsterdam een grachtentocht aan met een elektrische boot of een paddleboard tour, biologische food experiences in Denemarken en Colombia, fietstours door steden als Buenos Aires en Kaapstad, een kanotocht in Zweden, rondritten door Bangkok en Lissabon met een elektrische tuktuk en een aantal schitterende wandeltochten in bijvoorbeeld Spanje en Bhutan.”

“Ook alle door ons zorgvuldig geselecteerde en aangeboden hotels hebben een duurzaamheidsbeleid en worden hierbij gewaardeerd door middel van een Eco-rating, die je per reis kunt terugvinden op de website.”

“Elke reiziger krijgt ook, bij aankomst op zijn/haar vakantiebestemming, een gerecyclede en navulbare waterfles (om zo veel mogelijk waterwaste en plasticwaste tegen te gaan).
Daarnaast hanteren wij een intern duurzaamheidsbeleid voor ons bedrijf: wij werken uitsluitend met lokale agenten en bedrijven, iedereen werkt vanuit huis, we voorkomen paperwaste door alles zo veel mogelijk digitaal te doen etc.”

 

“Wij doneren per reiziger een bedrag tussen de €20,- en €50,- aan een kleinschalig lokaal, duurzaam project (natuur, cultuur, animal) op de vakantiebestemming waar onze reizigers naartoe gaan.”

Hoe en waar vinden jullie de duurzame bestemmingen, accommodaties en excursies?

“Bijna elke vakantiebestemming heeft tegenwoordig in meer of mindere mate een duurzaamheidsbeleid: wij werken met lokale agenten om te zorgen dat het geld binnen een bestemming en gemeenschap blijft. Gezamenlijk zoeken wij naar eco-vriendelijke activiteiten. Bijvoorbeeld een wandel- of fietstour door een stad en niet met een vervuilende hop-on-hop-off bus en eet- en slaapervaringen bij locals. We werken uitsluitend met hotels die een eco-beleid hebben en lokale chauffeurs die achter in hun auto een watertank hebben zodat reizigers geen plastic waterflesjes hoeven te kopen.”
Wandeling sunset

Wat is jouw mooiste (duurzame) reis of bestemming?

“Er bestaat voor mij geen mooiste bestemming. De wereld is paradijs en elk land heeft zijn eigen hoogtepunten. Ecoglamping in Patagonië, een treinreis dwars door Java, hiken in de Spaanse Pyreneeën, gorilla’s ontmoeten in Uganda, pesto leren maken op Sardinië, een homestay bij een Cubaanse familie, een spirituele reis door Nepal en Bhutan of kanoën op de Zweedse meren. De ene bestemming is meer gericht op de natuur, de andere meer op cultuur, weer een andere meer op avontuur. Ik heb sowieso alle landen bezocht die wij aanbieden en elk land heeft zijn eigen specialiteiten, zijn eigen karakter en zijn eigen charme.”

“Er zijn steeds meer en steeds mooiere (lokale) duurzame initiatieven. Zowel in Thailand, Vietnam, Namibië en Uganda, als in Costa Rica, Cuba, IJsland en Spanje.”

Hebben jullie handige tips of adviezen voor mensen die ook duurzamer op reis willen gaan?

“Het maakt niet zo veel uit waar je naartoe gaat maar probeer je reis zo verantwoord mogelijk te boeken. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheden voor alternatief transport voor je reis. En als je dan gaat vliegen, kies voor een vliegmaatschappij die serieus met duurzaamheid en milieu bezig is (moderne vliegtuigen en directe vluchten zijn vaak een stuk minder vervuilend dan oude, goedkope vliegtuigen en vluchten).”

“Kijk of een hotel een duurzaamheidsbeleid heeft: omdat er (nog) geen eenduidig internationaal eco-beleid is voor toerisme, is het niet altijd gemakkelijk om dit na te gaan. Maar elke accommodatie die wél een eco-beleid voert, heeft dit vaak duidelijk en/of door middel van bepaalde groene keurmerken op de website staan.”

“Hetzelfde geldt voor excursies en activiteiten: ook hiervoor kunnen aanbieders een milieubewust beleid hebben door bijvoorbeeld met elektrische boten te werken in plaats van met vervuilende boten. Door elektrische tuktuk’s aan te bieden in plaats van de oude en traditionele tuktuk’s. Bekijk een stad te voet of op de fiets in plaats van met de auto, taxi of bus. En koop bewust.”

“Veel mensen denken tegenwoordig dat de milieuproblemen zo groot zijn dat hun eigen, kleine persoonlijke bijdrage een druppel op een gloeiende plaat is. Maar aangezien zo veel mensen jaarlijks reizen en vakantie vieren, kunnen een aantal bewuste en verantwoorde aanpassingen in je reisgedrag al een grote impact hebben.”

Superbedankt Maarten voor je mooie bijdrage! WeTravelEco is een fantastisch voorbeeld van een duurzame reisorganisatie die zich dagelijks inzet voor een betere wereld. We hopen dat jullie geïnspireerd zijn geraakt om ook (nóg) bewuster op reis te gaan.


Kijk op de site van WeTravelEco voor meer informatie en het complete reisaanbod. Of volg WeTravelEco op Instagram voor meer duurzame reisinspiratie.

 

 

Ook je duurzame bedrijf of organisatie delen?

Wil je ook jouw inspirerende verhaal delen? Superleuk! Stuur ons een berichtje en wie weet vertel jij hier binnenkort hoe jij impact maakt.

andere blogs

 

Impact Fair

Impact Fair

De Impact Fair vindt plaats op 4, 5 en 6 april 2024 in de Jaarbeurs, Utrecht. De fair is voor iedereen die meer impact wil maken en op zoek is naar manieren om dit te doen.

Lees meer
De Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling

Wil je de bijen een handje helpen? Doe mee met de Nationale Bijentelling! In Nederland zijn ruim 360 soorten wilde bijen waarvan de helft wordt bedreigd. En dat is geen goed nieuws!

Lees meer
Winkelmandje0
Er zijn geen producten in je winkelmandje
Verder winkelen