DUURZAAM OP REIS MET KINDEREN

Op reis gaan is natuurlijk superleuk en vaak een onvergetelijke ervaring voor jong en oud! Maar hoe fijn zou het zijn als wij (en alle kinderen) straks in de toekomst ook nog kunnen genieten van al het moois in de wereld?

Duurzaam reizen, wat is dat nou precies?

Wij vonden het heel leuk om ons hier meer in te verdiepen. Want wat is duurzaam op reis eigenlijk? Als je duurzaam op reis gaat dan hou je rekening met alles en iedereen. De natuur, de dieren én de lokale bevolking. Steeds meer reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen besteden hier aandacht aan. En dat is alleen maar heel goed! Je maakt bewuste keuzes zodat de aarde er niet te veel onder lijdt of er zelfs beter van wordt.

“Bewuster op reis gaan is niet alleen leuk maar ook leerzaam en erg waardevol!”

Iedereen kan bewuster op reis

We kwamen erachter dat er eigenlijk al heel veel manieren zijn om je reis zo duurzaam mogelijk te maken. Dit kunnen kleine dingen zijn of juist heel groot.

Je kiest een keer niet voor een vliegreis maar voor een reis met de trein of elektrische (huur)auto.

Je verblijft in een homestay of eco hotel/camping en niet in een all inclusive resort.

Je kunt wat langer op reis gaan en een land écht ontdekken in plaats van een weekendje op en neer vliegen naar een eiland.

Je kunt een middagje meehelpen bij een lokale stichting of goed doel. Bijvoorbeeld afval opruimen op een strand of een paar uurtjes meehelpen bij een dierenorganisatie.

Dit wordt altijd erg gewaardeerd door de lokale bevolking en is bovendien voor kinderen heel leuk om te ervaren!

Iets ‘goeds doen’ hoeft ook echt niet altijd alleen in de armere landen te zijn. In populaire vakantielanden zoals Spanje en Italië kun je ook bewuster op reis.

Proef traditionele gerechten bij een lokaal restaurant in plaats van een all you can eat buffet.

Bezoek tijdens je verblijf liever geen toeristische attracties met dieren. Tenzij het een goede organisatie is waarbij het welzijn van dieren voorop staat.

Koop liever geen plastic spulletjes maar een mooi handgemaakt souvenir.

Ga een middagje op pad met een local. Zij kunnen je vaak veel vertellen over plekken die je kunt bezoeken zonder het land te veel te belasten. Superleuk!

Wadlopen Denemarken - De Wereldtrein

Maar hoe dan?

Ja, wij zijn ook gek op reizen! Er is ook zoveel moois te ontdekken in de wereld. Maar we vinden het wel steeds belangrijker om bewustere keuzes te maken. Hoe wij dat doen?

Ter voorbereiding gaan we eerst op onderzoek uit:

 

Is het land bijvoorbeeld (gemakkelijk) bereikbaar zonder te vliegen?

Kunnen we met de trein of elektrische (huur)auto?

Zijn er voldoende laadpalen?

Zijn er genoeg duurzame accommodaties?

Is het een kindvriendelijk land?

We proberen eigenlijk alleen nog naar landen op vakantie te gaan die we echt willen bezoeken. We zullen niet snel kiezen voor een “massa” bestemming, maar bezoeken liever plekken die nog niet overstroomd worden door toeristen. Én wat we ook heel leuk vinden, zijn landen die op het gebied van duurzaamheid al veel kunnen bieden.

Dit is vooral uit persoonlijke interesse. Een paar voorbeelden van landen die we hebben bezocht zijn IJsland, Denemarken, Schotland, Ierland, Zweden en binnenkort gaan we naar Slovenië.

Hoe bereid je je kinderen voor?

Kinderen vinden het vaak ook spannend om op reis te gaan. Het is onbekend, de mensen spreken een andere taal en het eten is anders dan je thuis gewend bent. Na de geboorte van ons dochtertje vonden we het ook heel spannend om weer op pad te gaan. We vroegen ons af: kan het reizen nog wel? En hoe bereiden we haar voor? Je moet toch wat meer rekening houden met de accommodaties, de reisduur, het land en de voorzieningen. Nu ze iets ouder is vinden we het juist heel leuk om haar al te betrekken in de ‘voorpret’. We bekijken samen waar het land ligt, hoe ver het reizen is, wat we er kunnen doen en wat ze daar eten.

We doen dit niet alleen als we echt op reis gaan. Regelmatig maken we met haar een ‘fictieve’ reis naar een mooie bestemming. Zo is ook het idee ontstaan voor De Wereldtrein en het maken van de E-books. In onze E-books ontdek je aan de hand van onder andere spelletjes, knutselopdrachten en filmpjes meer over een land. Tegelijkertijd bereid je de kinderen op een speelse manier voor op een eventuele reis naar een nieuwe bestemming.

“Fictief op reis gaan is ook een mooie manier om je kind voor te bereiden op een échte reis!”

Tip: kinderboek Flynn gaat de wereld zien

Vonneke van Rijn (grafisch vormgever, Studio Vonn) ging na de geboorte van haar zoontje ook op zoek naar een manier om hem voor te bereiden op een reis. Ze vroeg zich eigenlijk precies hetzelfde af: kun je nog wel gemakkelijk op reis met (kleine) kinderen?

Omdat Vonneke geen geschikte boeken kon vinden ter voorbereiding, besloot ze zelf een kinderboek te schrijven. En met succes! Flynn gaat de wereld zien is een heel leuk voorleesboek met vrolijke en kleurrijke illustraties. Het verhaal gaat over panda Flynn die op wereldreis gaat. Voordat hij op reis gaat moet hij van alles voorbereiden. Zijn koffer inpakken, een prikje halen en hij gaat voor het eerst vliegen. Het belooft één groot avontuur te worden.

Het boek helpt ouders om jonge kinderen van 2 tot 6 jaar voor te bereiden op een reis. De korte, rijmende tekstjes zijn pakkend en hierdoor voor kleine kinderen gemakkelijk te onthouden. Heerlijk om voor te lezen!

Nieuwsgierig? Lees hier meer over Flynn gaat de wereld zien of bestel het boek direct via deze link.

andere blogs

 

Impact Fair

Impact Fair

De Impact Fair vindt plaats op 4, 5 en 6 april 2024 in de Jaarbeurs, Utrecht. De fair is voor iedereen die meer impact wil maken en op zoek is naar manieren om dit te doen.

Lees meer
Winkelmandje0
Er zijn geen producten in je winkelmandje
Verder winkelen