DUURZAAM OP REIS MET…

VONNEKE

We vinden het superleuk om te horen hoe duurzaam mensen op reis gaan. Want hoe bewust gaan we eigenlijk al op vakantie? En welke landen zijn al heel goed bezig? In dit onderdeel “Duurzaam op reis met…” lees je meer over gezinnen en hun (duurzame) vakantie. We delen leuke en handige tips die eventueel kunnen helpen voor jullie volgende (duurzame) reis.

Hoi, wat leuk jullie te ontmoeten! Wie zijn jullie en waar zijn jullie op vakantie geweest?
“Mijn naam is Vonneke van Rijn. Leuk je te ontmoeten! Samen met mijn man Jerry ga ik graag op reis. In 2020 is onze zoon Flynn geboren. Sindsdien nemen wij hem mee op onze avonturen. We trekken graag de natuur in op zoek naar een prachtige waterval. Wij zijn afgelopen zomer dan ook naar Canada geweest.”

“In het dagelijks leven werk ik voor mijn eigen bedrijf Studio Vonn als grafisch ontwerper. Daarnaast ben ik de auteur en illustrator van het kinderboek ‘Flynn gaat de wereld zien’, waarmee ik ouders help om hun (jonge) kinderen voor te bereiden op een (wereld)reis. Op mijn website deel ik ook blogs over onze reizen.”

 

“Tijdens onze reizen trekken we graag de natuur in. Het liefst gaan we op zoek naar een prachtige waterval.”

Wat superleuk! Canada lijkt ons ook een prachtig land. Hoe bereiden jullie je voor op een (duurzame) reis?  

“Eerlijk gezegd zijn wij nog helemaal niet zo bewust bezig met duurzaam reizen. Ik vind het dus ook erg leuk om eens te kijken of we al duurzaam reizen of dat we hier nog beter op kunnen letten. In mijn ogen mogen we allemaal genieten van wat de wereld te bieden heeft, maar het liefst wel op een manier waarop we de wereld net zo mooi (of mooier) achterlaten voor onze kinderen.”

Helemaal mee eens! De wereld is zeker te mooi om niet te ontdekken maar dan het liefst wel verantwoord. En soms ben je onbewust toch al duurzaam bezig. Hoe pakken jullie bijvoorbeeld in voor de reis?
“We proberen altijd zoveel mogelijk zelf mee te nemen vanuit huis, zoals navulflesjes voor shampoo en boodschappentassen voor boodschappen en voor de vuile was. Waar wij zeker nog op kunnen verbeteren is het kopen van plastic flessen. In veel landen kun je natuurlijk niet uit de kraan drinken en wij weten nog niet zo goed hoe we dan duurzaam aan water kunnen komen. We kopen dus altijd, heel slecht, plastic flessen in de winkel. Wel leveren we die weer in als dat in het land kan. De Canadese supermarkt geeft, net zoals Nederland, een kleine vergoeding voor het inleveren van je plastic flessen. Het is wel wat minder goed geregeld dan hier, want in Canada moet je langs de retourbalie om je flessen retour te brengen.” 

Houden jullie bij het zoeken naar een reisbestemming rekening met de duurzaamheid in het land? Zoals de bereikbaarheid, de accommodaties, de activiteiten etc.?
“Heel eerlijk, eigenlijk niet. We kijken altijd waar we graag naar toe willen en of dat binnen ons budget past voor dat jaar. Eigenlijk heb ik hier geen goede reden voor. Ik heb er gewoon nog nooit zo over nagedacht dat je een bestemming ook kan uitzoeken op basis van hoe duurzaam het is. Je zet mij dus zeker aan het denken met deze vraag.”

Hoe hebben jullie de reis naar Canada geboekt? Hebben jullie bijvoorbeeld gekeken naar eventuele compensaties voor de vlucht(en)?
“Eigenlijk boeken we vrijwel al onze reizen, waaronder Canada, zelf. We regelen de vluchten, accommodaties (campings in dit geval), camper en excursies. Als ik op zoek ga naar vluchten dan kijk ik welke vlucht het beste in mijn budget past. Als het spant op twee vluchten, dan vergelijk ik altijd wel de CO2 uitstoot en kies ik die met de minste uitstoot.”

“Als het even kan proberen we ook rechtstreeks te vliegen. Dat is in eerste instantie vanuit comfort oogpunt, maar duurzaam gezien vaak ook mooi meegenomen. Compenseren doe ik eigenlijk niet, omdat ik misschien een beetje kritisch ben en altijd twijfel of dat geld nou echt wel daarvoor gebruikt wordt.”

 

“Wat we Flynn leren is dat we de natuur in de natuur laten. Hij mag van mij steentjes, eikeltjes, takken of schelpjes op het strand verzamelen, maar voordat we naar huis gaan leggen we alles weer netjes terug. De natuur is één grote speeltuin waar wij van mogen genieten, maar we moeten wel met respect omgaan met de natuur.”

Welk vervoer hebben jullie in Canada gebruikt? Waren er ook al duurzame mogelijkheden?

“We hebben vier weken door Canada gereisd met de camper. Een camper is het populairste vervoersmiddel om door Canada te reizen en wij vonden het geweldig! Je slaapt op de mooiste plekken in de natuur en je kunt overal komen. In onze zoektocht naar een camper ben ik geen elektrische variant tegengekomen, maar ook onderweg heb ik maar op weinig plekken oplaadstations gezien. Ik twijfel dus of Canada hier al echt mee bezig is.”

“Bij de huur van de camper betaal je een kleine milieutoeslag, maar onze camper reed allesbehalve zuinig. De camper had ook een generator, die door de lokale bevolking gretig wordt gebruikt. Wij hebben geprobeerd om de generator zo min mogelijk te gebruiken om niet onnodig vervuilend te zijn. Dat hield in dat we sommige nachten een extra deken nodig hadden. Het voelt, vind ik, ook erg tegenstrijdig als je op een prachtige campingplek midden in een natuurpark staat en vervolgens je generator aanzet. Het maakt namelijk ook nog eens veel lawaai!”

Canada - Flynn gaat de wereld zien
Hoe was jullie algemene ervaring in Canada, is het land al duurzaam bezig of juist helemaal niet? Is jullie hierbij iets opgevallen?

“Van wat we gezien hebben, heeft Canada een begin gemaakt in het duurzaam bezig zijn. Er staat vrijwel overal een prullenbak en op de meeste plekken kun je je afval scheiden. Plastic flessen kun je tegen een kleine vergoeding inleveren bij de supermarkten.”

“Zwerfafval kom je eigenlijk nergens tegen. Je merkt dat de bevolking respect heeft voor dieren en natuur. Zeker als je in de nationale parken bent, zie je heel veel borden met de boodschap dat je geen footprint achter moet laten. In restaurants kun je je restjes eten, net zoals in Amerika, meenemen naar huis, zodat er minder wordt weggegooid.”

“Ondanks dat ze in Canada veel respect hebben voor dieren en natuur, is er ook een andere kant zichtbaar. Want in de supermarkt is alles bijvoorbeeld flink in plastic ingepakt, dus daar kunnen ze zeker nog op verbeteren.”

Om drukte te vermijden kijken wij tijdens onze reizen altijd naar mogelijkheden om bijvoorbeeld op stap te gaan met een local of andere lokale activiteiten. Hebben jullie ook zoiets gedaan?

“Wij hebben in Canada eigenlijk geen excursies gedaan. Maar vooral veel gratis activiteiten, zoals wandelen en watervallen bezoeken. Onze voorkeur tijdens het reizen gaat wel altijd uit naar een lokale activiteit. Ik betaal hier liever iets meer voor en vaak krijg je ook veel meer waard voor je geld. Kleinere groepen en meer persoonlijke aandacht en informatie, waardoor je uiteindelijk meer geniet van je activiteit. Helaas dus geen goede duurzame tips voor Canada wat dat betreft!”

Wij vinden het altijd superleuk om op zoek te gaan naar een mooi verantwoord souvenir gemaakt door locals. Hebben jullie ook iets unieks kunnen vinden? Of waren het vooral toeristische (plastic) fabrieksspulletjes uit het buitenland?
“Leuke vraag! Ik hou ook ontzettend van lokale souvenirtjes. Iets moois uit hout gesneden door de lokale bevolking, een kunstwerk, een flesje lokale wijn of vers gemaakte jam van een fruitboerderij. Tijdens onze reis hebben we helaas niets mee naar huis genomen uit Canada. De jam en wijn die we lokaal kochten op de boerderij ging namelijk onderweg al op.”

“We zijn eigenlijk non-stop in de natuur geweest en daardoor zagen we eigenlijk enkel de grote souvenirwinkels, die hebben we overgeslagen. Ik baal daar dan wel een beetje van als we thuis zijn dat ik niks heb gekocht, maar iets meenemen om het meenemen daar doe ik niet aan. De volgende keer moeten we gewoon een dagje lokale winkeltjes kijken inplannen op zoek naar duurzame souvenirs.”

“Op het gebied van duurzaamheid kun je ondanks de uitstoot van je camper natuurlijk zorgen voor een zo laag mogelijke footprint op je camping. Door bijvoorbeeld je eigen afval te scheiden.”

Hebben jullie nuttige adviezen voor mensen die ook (duurzaam) op reis willen naar Canada?
“Als je net als ons wilt kamperen in Canada in het hoogseizoen (juni t/m september) en je wilt het zelf regelen, houdt er dan rekening mee dat je rond maart al campings en natuurparken moet boeken voor dat seizoen. Vooral de campings bij de bekende natuurparken zoals Jasper en Banff zijn snel volgeboekt.”

“Het boekingsproces is daarnaast vergelijkbaar met het kopen van populaire concerttickets. Op een bepaalde dag komt een bepaalde camping vrij en je moet in een wachtrij van duizenden mensen staan om je plekje te bemachtigen. Ik heb hier een uitgebreide blog over geschreven. Je moet dus goed vooraf weten wat je wilt boeken en op welke plek. Ik was wel een beetje huiverig of het niet te druk en massaal zou zijn, maar we stonden echt op de mooiste natuurplekken. En op de camping merkte je gelukkig weinig van de hoeveelheid kampeerders.”

 

Als jullie nog een keer naar Canada gaan of een andere (verre) bestemming, zouden jullie dan (nog) meer rekening houden met duurzaam reizen?
“Canada staat zeker nog steeds op onze bucketlist. Ondanks dat we vier fantastische weken hebben gehad, hebben we maar een klein stukje van Canada gezien. Een volgende reis of dat nou Canada is of een andere plek zou ik zeker meer op duurzaamheid letten. In dit interview heb je zoveel voorbeelden gegeven van mogelijkheden en dat heeft mij toch aan het denken gezet.”

“Het zou fijn zijn als er meer informatie over duurzaam reizen beschikbaar is per land, want vaak weet ik gewoon niet wat de mogelijkheden zijn. Terwijl ik merk dat soms hele kleine dingen al het verschil kunnen maken.”

Superbedankt Vonneke voor je leuke bijdrage en vooral je eerlijke antwoorden! Wil je nog iets kwijt of heb je misschien tips voor ons?
“Als ik terugkijk op ons interview, dan denk ik dat wij als gezin nog heel veel kunnen winnen op het gebied van duurzaam reizen. Duurzaam reizen is nog niet echt top of mind en dat terwijl ik zo graag wil dat deze prachtige wereld net zo mooi blijft voor onze kinderen als voor ons. Met vooral dat in gedachten, wil ik beter letten op hoe duurzaam wij reizen en dat kan al door kleine stapjes te zetten. Elke stap is er één!”

 

 

Ook je duurzame vakantie delen?

Wil je ook jouw (duurzame) reis delen? Superleuk! Stuur ons een berichtje en wie weet vertel jij hier binnenkort jouw verhaal.

andere blogs

 

Impact Fair

Impact Fair

De Impact Fair vindt plaats op 4, 5 en 6 april 2024 in de Jaarbeurs, Utrecht. De fair is voor iedereen die meer impact wil maken en op zoek is naar manieren om dit te doen.

Lees meer
Winkelmandje0
Er zijn geen producten in je winkelmandje
Verder winkelen