IN GESPREK MET…

LEAVV

Bij de Wereldtrein vinden we het heel leuk en leerzaam om meer te weten te komen over duurzaamheid. In dit onderdeel gaan we ‘In gesprek met’ ondernemingen die zich dagelijks inzetten voor een betere en mooiere wereld en die, wat ons betreft, alle aandacht verdienen om nóg meer impact te maken.

Hi! Wat superleuk dat jullie meer willen delen over jullie duurzame onderneming. Wie ben je, waar werk je en wat doe je precies?

“Hi! Ik ben Joyce en ik ben nu bijna een jaar werkzaam bij LEAVV e-campers. We verhuren elektrische campers vanuit Nederland, Frankrijk en Spanje. LEAVV is nog steeds een start-up en dat betekent dat we met een klein team veel verschillende taken oppakken. Iedereen doet dus van alles wat. Mijn verantwoordelijkheid ligt vooral bij marketing en business development, maar natuurlijk komen daarnaast ook de dagelijkse werkzaamheden bij zoals het schoonmaken van de campers, het contact met huurders en het verzorgen van pick-ups en drop-offs, want ook dat doet gewoon iedereen in ons kleine team.”

“Wij geloven dat duurzaam reizen een leuke manier is om een steentje bij te dragen aan een positieve impact op het klimaat. Met het verhuren en verkopen van elektrische camperbusjes zetten we een stap in de goede richting.”

Kun je iets meer vertellen over LEAVV en waarom jullie deze onderneming zijn begonnen?

“LEAVV is gevestigd in Haarlem en opgericht door Robbert van Goethem. Sinds begin 2021 zijn we begonnen met het verhuren van 100% elektrische camperbusjes. Hiermee zijn we één van de eersten die startte met de verhuur van elektrische campers en waren we de eerste Nederlandse verhuurder van een officieel e-camper merk.

LEAVV is ontstaan vanuit de ontwikkelingen die Robbert zag in de reisbranche, waar hij meer dan 10 jaar werkzaam in is. Een trend die zich nog steeds ontwikkelt is het roadtrippen binnen Europa. Vooral het gevoel van vrijheid speelt een grote rol. Er is veel vraag naar campers, maar weinig aanbod in elektrische varianten en dat moet anders, als het aan ons ligt.”

Hoe gaan jullie te werk om het reizen met LEAVV zo duurzaam mogelijk te maken?  

Dat een elektrisch voertuig minder CO2 (in het geval van onze e-campers 67% minder) uitstoot dan een diesel voertuig, en dus de duurzamere optie is, is voor de meeste mensen wel bekend. Die basis is erg belangrijk, maar nog niet alles. Onder andere deze 3 acties doen we nog meer om reizen met LEAVV zo duurzaam mogelijk te maken:

  • De binnenkant van de camper is met duurzame en lokale materialen gemaakt en gevuld. Zo is de isolatie van schapenwol, zijn de kastjes van duurzaam gekapt hout en is het servies van gerecyclede materialen.
  • Voor onze ophaallocaties in Nederland werken we samen met kleinschalige groene campings die de nodige stappen richting duurzaam kamperen al hebben gezet.
  • Wij geloven dat samen delen een groot verschil kan maken en bieden daarom een ruim assortiment aan extra campingbenodigdheden aan bij elke boeking, zodat huurders niet alles zelf nieuw aan hoeven te schaffen.

“Een trend die zich nog steeds ontwikkelt is het roadtrippen binnen Europa. Vooral het gevoel van vrijheid speelt een grote rol.

Wij vinden het erg leuk om mensen enthousiast te maken om duurzamer te reizen, door bijvoorbeeld met de trein of met de elektrische auto en/of camper op vakantie te gaan. Toch vinden mensen het vaak nog duur(der) of te veel ‘uitzoekwerk’. Kun je uitleggen hoe je bij jullie een elektrische camper kunt huren?
“Als je bij ons een elektrische camper wilt huren, kan je op onze website zelf een ophaallocatie uitkiezen (in Nederland, Frankrijk of Spanje) die voor jou het beste uitkomt en direct online een boeking maken. Als je kiest voor een van de groene campings waar we mee samenwerken dan krijg je zelfs een nachtje op die camping van ons cadeau!  Voordat je de camper op komt halen krijg je een uitgebreide instructievideo toegestuurd, zodat je alvast kan kijken hoe alles werkt. Natuurlijk krijg je bij het ophalen ook nog een uitleg over de camper en elektrische rijden als je daar nieuw mee bent.

In de LEAVV camper is plek voor 4 personen. Er zijn 2 slaapplaatsen beneden op het bankbed en nog 2 boven in het hefdak. Een perfect formaat voor gezinnen met 1 of 2 kinderen. Vooral in de warme maanden, wanneer het kampeerleven zich vooral buiten afspeelt.

De elektrische camper opladen is ook erg gemakkelijk. Onze e-camper heeft een actieradius (WLTP) van 330 kilometer. Dat betekent dat je in de praktijk zo’n 200-250 kilometer rijdt met een volle accu. Bij snellaadpalen kun je onze elektrische camper binnen 30 minuten weer voor 80% vol laden. Ook geven we een laadkabel mee waarmee je de camper ook kan opladen aan het stroompunt op de camping. Als je zelf geen laadpassen hebt, kan je die bij ons huren. Je krijgt dan een setje laadpassen mee waarmee je in heel Europa terecht kan en betaalt achteraf een vast bedrag per gereden kilometer.”

Waar halen jullie je duurzame reisinspiratie vandaan? Bieden jullie bijvoorbeeld ook zelf (pakket)reizen aan?
“Voor mensen die het uitzoekwerk van routes, verblijfplekken en oplaadpunten liever helemaal uitbesteden bieden we kant en klare routes aan die je bij het maken van je boeking toe kan voegen. Gelukkig hoeven we dat allemaal niet in ons eentje uit te vinden en te testen. We werken samen met een continu groeiende community aan ervaringsdeskundigen in vanlife en duurzaam reizen. De routes die we aanbieden zijn zorgvuldig samengesteld met behulp van input uit die community en dat aanbod groeit gestaag. Natuurlijk geven we niet alleen een platte routebeschrijving mee, bij zo’n route hoort natuurlijk ook een selectie aan tips voor (duurzame) uitstapjes en de fijnste plekken om te overnachten. Zo hoef je zelf bijna niks meer uit te zoeken en kan je je volledig focussen op het genieten.”

 

Hoe duurzaam gaan jullie zelf op reis? Zijn er bijvoorbeeld dingen waar je altijd rekening mee houdt?

Als de e-campers in het laagseizoen wat minder vaak op pad zijn, gaan we er zelf uiteraard ook weleens mee op pad. Dat dat kan is een mooie bijkomstigheid van dit werk! Ik ben zelf (naast camperliefhebber natuurlijk) ook echt een fan van backpacken, treinreizen en liften. Op die manier maak je naar mijn idee de minste milieu impact en het meeste contact met je omgeving. Win win!

Ik zou wel een heel boek kunnen schrijven over duurzame reiskeuzes, maar zal mij voor de lengte van dit artikel maar even op 1 belangrijk punt focussen: slow travel. De kunst van het langzaam reizen en genieten van de route, in plaats van zo snel mogelijk, zo ver mogelijk en zo veel mogelijk hotspots. Slow travel is beter voor de planeet en voor ons mentaal welzijn.”

“Slow travel is de kunst van het langzaam reizen en genieten van de route, in plaats van zo snel mogelijk, zo ver mogelijk en zo veel mogelijk hotspots. Het is beter voor de planeet en voor ons mentaal welzijn.

LEAVV - terrace

Hebben jullie een tip voor de ultieme (kindvriendelijke)
e-roadtrip die je met een elektrische camper kunt doen?
“Een geweldige omgeving voor een e-roadtrip in hartje zomer is sowieso Scandinavië. Je mag daar in veel gebieden wildkamperen, het is in juli en augustus perfect kampeerweer en ze hebben een gigantisch goed laadnetwerk. Een ander topgebied voor een e-campertripje is Zuid-Europa. Frankrijk en Spanje vallen niet voor niets onder de populairste vakantielanden voor Nederlanders. Het is er ook rondom de zomer zeer aangenaam warm en je vindt er knusse steden, afwisselende natuur en eindeloze stranden. Ook in Zuid-Europa wordt het laadnetwerk alsmaar uitgebreider en kan je er prima op roadtrip met een elektrische camper.”

Ons doel is om voor zoveel mogelijk mensen duurzame kampeervakanties te faciliteren.

Wat hopen jullie nog meer te bereiken in de toekomst? Wat is jullie doel met LEAVV?
“Ons doel is om voor zoveel mogelijk mensen duurzame kampeervakanties te faciliteren. Op onze website kan je meer informatie vinden en met ons chatten als je ergens vragen over hebt of maak een afspraak om op onze hoofdlocatie in Haarlem langs te komen om de e-campers in real life te bewonderen.”

Hebben jullie tot slot waardevolle tips of adviezen voor mensen die ook duurzamer op reis willen gaan?
“Laat je niet afschrikken door het idee dat alles perfect met 0 uitstoot en impact moet, want van die druk wordt niemand gelukkig van. Doe je best, maak bewuste keuzes en geniet van het moois wat de wereld te bieden heeft. Dat moois is vaak dichterbij dan je denkt.”

 

Superbedankt Joyce voor je mooie bijdrage. We hopen dat er heel veel mensen zijn geïnspireerd om een reis te maken met een van jullie e-campers!

LEAVV is ook weer een prachtig voorbeeld van een duurzame onderneming die zich dagelijks inzet voor een schonere wereld.

Kijk op de site van LEAVV voor meer informatie. Of volg LEAVV op Instagram voor meer reisinspiratie en de laatste ontwikkelingen.

Doe je best, maak bewuste keuzes en geniet van het moois wat de wereld te bieden heeft. Dat moois is vaak dichterbij dan je denkt. Let’s LEAVV!

Ook je duurzame bedrijf of organisatie delen?

Wil je ook jouw inspirerende verhaal delen? Superleuk! Stuur ons een berichtje en wie weet vertel jij hier binnenkort hoe jij impact maakt.

andere blogs

 

Impact Fair

Impact Fair

De Impact Fair vindt plaats op 4, 5 en 6 april 2024 in de Jaarbeurs, Utrecht. De fair is voor iedereen die meer impact wil maken en op zoek is naar manieren om dit te doen.

Lees meer
Winkelmandje0
Er zijn geen producten in je winkelmandje
Verder winkelen