DUURZAAM OP REIS MET…

Rik Roskam

Wil je meer van de wereld zien, maar vind je duurzaamheid ook belangrijk? Dan is de trein een geweldige manier van reizen. Oók als je kinderen hebt, heeft Rik Roskam ervaren. Hij reisde tijdens de zomervakantie van 2023 met zijn vrouw en twee dochters (op dat moment 4 en 5 jaar oud) per trein naar Zwitserland en Italië. Laat je inspireren door zijn verhaal.

Wat geweldig dat jullie op treinvakantie zijn geweest. Hoe zag jullie reis er op hoofdlijnen uit?

“Afgelopen zomer reisden we met de trein naar Zwitserland en Noord-Italië. In totaal zijn we tweeënhalve week weggeweest. Vanuit Utrecht namen we een rechtstreekse nachttrein naar Basel. Daar stapten we over op een regionale trein naar Zermatt, waar we vijf dagen zijn gebleven. We sliepen daar in een gezinskamer in een jeugdhostel.”

“Daarna zijn we verder gereisd via Milaan naar het Comomeer. We stapten uit in het dorpje Abbadia Lariana, wat direct aan het meer ligt. Daar zijn we een week gebleven. Vervolgens zijn we teruggereisd naar Zwitserland. Daar hebben we nog vijf dagen doorgebracht op een camping in Morteratsch. En vanuit daar namen we de nachttrein via Zurich terug naar huis.”

Hoe kijk je terug op jullie reis?

“Het was een heerlijke reis! Reizen met de trein is erg ontspannen, omdat je zelf niet hoeft te rijden. Je stapt in en kunt gaan slapen, lekker uit het raam kijken, een boek (voor)lezen of spelletjes spelen met de kinderen. Daardoor voelt de reis zelf al als vakantie. Zeker de regionale treinritten in Zwitserland en Italië waren geweldig, met prachtige uitzichten op bergen en meren.”

Treinvakantie Europa - uitzicht coupe

“Hi, ik ben Rik. In de zomer van 2023 reisde ik met mijn gezin met de trein naar Zwitserland en Noord-Italië.”

“Ik heb gemerkt dat reizen met de trein voor kinderen ook leuker is dan met het vliegtuig of de auto. Omdat we met z’n vieren waren, hadden we een eigen slaapcoupé in de trein voor onszelf. Onze meiden vonden dat helemaal geweldig, die noemden het ‘ons eigen huisje in de trein’. En het was fijn dat ze niet continu stil hoefden te zitten. Ze hadden de ruimte om heen en weer te lopen, wat te kleuren aan een tafeltje en telkens weer een nieuwe trein te ontdekken.”

Waarom hebben jullie gekozen voor de trein?

“De belangrijkste reden is duurzaamheid. We willen liever niet meer met het vliegtuig op vakantie, vanwege de enorme impact op het klimaat. En een lange autorit vinden we niet relaxed. Daardoor hadden we voor ons gevoel twee opties: dicht bij huis op vakantie of wat verder weg met de trein. Vorig jaar hebben we gekampeerd in Zeeland, dus we besloten nu met de trein te gaan. We kozen voor deze bestemmingen omdat we heel erg van de bergen houden. En een extra voordeel was dat de verbinding vanuit onze woonplaats Utrecht erg goed is. Vanuit daar gaan er rechtstreekse (nacht)treinen naar de Alpen.”

“De belangrijkste reden dat we met de trein op vakantie gingen is de duurzaamheid.”

Treinvakantie Europa

Was het reizen met de trein ook weleens lastig?
“Natuurlijk, maar dat heb je met andere vormen van reizen ook. Een lange autorit, gedoe op het vliegveld, er zijn altijd momenten waarop het even niet loopt zoals gehoopt. Ook het slapen in een slaapcoupé was even wennen voor iedereen. Gelukkig hadden onze dochters hun favoriete knuffel mee. En we hadden geen haast, dus het was niet erg als ze wat later in slaap vielen.”

“Voor mij was het slapen in een treincoupé ook niet altijd even comfortabel, aangezien ik 1,93 meter lang bent. Maar ik voelde me toch een stuk meer uitgerust dan na een lange autorit of een vlucht in een te krappe vliegtuigstoel!”

“Zoek op accommodaties die zoveel mogelijk in de buurt van een treinstation liggen. Er zijn er genoeg!”

Welke tip heb je voor andere gezinnen met kinderen die met de trein willen reizen?
“Begin bij het plannen van je vakantie niet met de exacte plaats van bestemming, maar met de regio. En bekijk dan waar je gemakkelijk met de trein kunt komen. Dus niet: ‘We willen naar het Gardameer en daar komt de trein niet langs’, maar: ‘We willen naar de Alpen en naar een bergmeer’. Dat maakt het een stuk makkelijker om een treinreis uit te stippelen. Zo kwamen wij uit bij het Comomeer, waar de trein vanuit Milaan direct langs rijdt.”


“Vervolgens hebben we accommodatie(s) gezocht die zoveel mogelijk in de buurt van een treinstation liggen. Dat klinkt beperkt, maar die zijn er genoeg. Als inspiratiebron hebben we de het boek
’80 duurzame reizen’gebruikt, echt een aanrader. Sowieso zijn de reisgidsen voor treinreizen een handig startpunt, omdat ze een overzicht geven van mooie bestemmingen in combinatie met goede treinverbindingen.”

 

“Ik hoop andere gezinnen te kunnen inspireren met onze treinvakantie en door mijn verhaal hier te delen.”

Treinrondreis Zwitserland

“Een andere tip: Zorg ervoor dat je overnacht op plaatsen waar in de directe omgeving veel te doen is. In Zermatt sliepen we op een gezinskamer in een jeugdhostel, in Morteratsch hadden we een huisje op een camping, en bij het Comomeer zaten we in een chalet op een camping direct aan het meer. Er was dus genoeg te doen om lekker vakantie te vieren! Ook de startpunten van bergwandelingen en skiliften waren in de buurt. En de supermarkten lagen op loopafstand. Hierdoor is er geen moment geweest dat we het onhandig vonden dat we geen auto bij ons hadden.”

Is het voor herhaling vatbaar?

“Jazeker! We denken al na over onze volgende reis. Een vakantie naar Noorwegen lijkt ons heel gaaf. Met de boot naar Kristiansand en vanaf daar een rondreis maken via Oslo en Bergen. Met name het stuk van Myrdal naar Flåm schijnt erg mooi te zijn, omdat je daar vanuit de bergen afdaalt naar fjorden.”

Waarom vind je het belangrijk om duurzamer te reizen?
“De leefbaarheid van onze planeet staat op het spel. Ik voel een enorme urgentie om bij te dragen aan de verandering die we moeten maken, zoals stoppen met fossiele energie. Door vliegvakanties te boeken en fossiel te rijden, blijven we bijdragen aan die vervuiling. Ik geloof dat we zelf onderdeel zijn van het systeem en daar dus invloed op hebben. Als je bewust duurzame keuzes maakt, lijkt je impact misschien klein. Maar je bent wél onderdeel van een beweging, waarmee je laat zien dat het anders kan. En je kunt anderen er misschien mee inspireren om duurzaam op reis te gaan met je kinderen. Dat hoop ik ook te doen met onze treinvakantie en door mijn verhaal hier te delen.”

Superbedankt Rik voor het delen van jullie prachtige treinreis en alle duurzame reistips.

Dit artikel is geschreven door: Marlous ten Berge 

 

Ook je duurzame vakantie delen?

Wil je ook jouw (duurzame) reis delen? Superleuk! Stuur ons een berichtje en wie weet vertel jij hier binnenkort jouw verhaal.

andere blogs

 

Impact Fair

Impact Fair

De Impact Fair vindt plaats op 4, 5 en 6 april 2024 in de Jaarbeurs, Utrecht. De fair is voor iedereen die meer impact wil maken en op zoek is naar manieren om dit te doen.

Lees meer
Winkelmandje0
Er zijn geen producten in je winkelmandje
Verder winkelen