DUURZAAM OP REIS MET…

GLOBEDOCHTERS

We zijn altijd superbenieuwd hoe duurzaam mensen al op reis gaan. Houden ze hier thuis al rekening mee? En welke landen zijn al heel bewust bezig? In dit onderdeel “Duurzaam op reis met…” lees je meer over gezinnen en hun (duurzame) vakantie. Dit keer gaan we mee op reis naar Zuid-Duitsland met Imara van GlobeDochters.

Hoi! Wat leuk dat jullie wat meer willen vertellen over jullie manier van reizen. Wie zijn jullie en waar zijn jullie op vakantie geweest?

Wij zijn Thijs & Imara en samen met onze ‘GlobeDochters’ Nora-Lynn (6) en Juliëtte (2), willen wij anderen inspireren om ook na het krijgen van kinderen de wereld te blijven ontdekken.
Het onderzoeken van andere culturen staat centraal. We houden van natuur, wandelen en zijn gek op bijzondere overnachtingen.”

“Toen onze oudste dochter 1 jaar was zijn we naar Mauritius, Israël, Palestina & Jordanië geweest. We regelen alles zelf, Imara is de reisplanner en Thijs is de reisleider. Dat maakt ons een perfect team. Afgelopen jaar zijn we op rondreis geweest met een huurauto door Oman (kerstvakantie), Zuid-Duitsland/Beieren (meivakantie) en in de zomervakantie zijn we op roadtrip geweest door de Balkan met o.a. Albanië en Montenegro. Aankomende zomer maken we onze grootste droom werkelijkheid: we gaan op wereldreis!”

We zijn erg benieuwd hoe jullie je voorbereiden op een (duurzame) reis. Welke keuzes maken jullie bijvoorbeeld op het gebied van (duurzaam) inpakken?

We zijn bewust van de schade die een vliegreis met zich meebrengt aan het milieu, echter is dit wel de enige manier om verre reizen te maken in relatief korte tijd. We proberen wel met kleine stapjes bewust om te gaan met het milieu, dit doen we door afwisselende reizen te maken.”

“We houden van natuur, wandelen en zijn gek op bijzondere overnachtingen. ”

 

“De ene keer gaan we met de auto, de andere keer met het vliegtuig. De rondreis door Zuid- Duitsland deden we met onze eigen auto. Wat wij wel altijd doen is duurzaam inpakken. Ik neem alleen het hoognodige mee. Ik was liever een keer een extra (hand)wasje dan dat ik moet bijbetalen voor een grote koffer en een grotere huurauto moet huren, wat ook weer niet goed is voor het milieu.”

 

 

“Wij nemen altijd herbruikbare drinkflessen mee, zodat we enkel hoeven bij te vullen. Voor de wereldreis ben ik op zoek naar filterflessen, zodat je al het water gewoon kan drinken! Dit lijkt mij heel handig en is veel beter voor het milieu door het minder gebruik van plastic. Wat betreft toiletspullen nemen we altijd hervulbare flesjes mee, washandjes en herbruikbare wattenschijfjes. Ik gebruik een eigen boodschappentas om te zorgen dat ik niet allemaal wegwerp plastic tassen krijg.

“Wat opvallend is in het buitenland is dat om elk artikel dat je koopt er een plastic tas omheen zit. Een fles cola betekent bij wijze van al één plasticzak. Als we met de auto op rondreis gaan neem ik al veel boodschappen mee, dan boeken we een appartement en kan ik lekker zelf koken. Ik ben nog op zoek naar een shampoobar die ook goed heel blijft tijdens het reizen. Dus als er iemand een goede tip heeft, let me know!”

Houden jullie bij het zoeken naar een reisbestemming rekening met de duurzaamheid in het land? Zoals de bereikbaarheid, de accommodaties, de bevolking en de excursies.
“Wat we vooral belangrijk vinden is dat je vanuit een bepaald punt leuke uitstapjes kunt doen, geen eindeloze afstanden maken als het niet hoeft. Vanuit Zuid-Duitsland hebben we ook alle dagtrips gemaakt vanuit een vast punt: Peiting. Hierdoor hadden we een supermarkt dichtbij en konden we gemakkelijk boodschappen doen en zelf koken. Ik maak eigenlijk nooit gebruik van een reisorganisatie. Ik regel het liefst alles zelf en bekijk ter plekke wat mij leuk lijkt om te ondernemen.

“Wat we vooral belangrijk vinden is dat je vanuit een bepaald punt leuke uitstapjes kunt doen en geen eindeloze afstanden maakt.”

Forggensee - Duitsland
Waarom hebben jullie gekozen voor de auto in plaats van de trein?

Een treinvakantie lijkt ons erg leuk en is ook een betere keus dan met de eigen auto, echter vind ik dat toch nog iets te veel gedoe met onze 2-jarige dochter. Tijdens onze wereldreis zijn we wel van plan om veel met het openbaar vervoer te reizen, dan is ze ook een jaartje ouder. Het is ook maar net naar welk land je toe gaat en of de verbinding goed is.

En als jullie wel gaan vliegen kijken jullie dan naar eventuele compensaties voor de vluchten?

We houden geen rekening met compensatie van vluchten voor duurzaamheid met vliegen. Ik probeer bewust te zijn van het milieu op mijn eigen manier.

“Ons is opgevallen dat er relatief veel elektrische auto’s rijden. Er is nog wel wat te doen op het gebied van plastic afval en het viel ons op dat Duitsland veel windmolens heeft.”

Welk vervoer hebben jullie in Duitsland gebruikt? Waren er misschien ook andere duurzame opties die je is opgevallen?

Wij zijn met onze eigen auto op rondreis gegaan, een treinreis is ook een optie. Hier hebben wij dit keer niet voor gekozen om het gemak van eigen vervoer. Wat ons opviel is dat je in Duitsland best veel elektrische auto’s ziet en veel plekken om te stekkeren. In Oman bijvoorbeeld hebben we de gehele rondreis geen enkele elektrische auto gezien. Dit heeft natuurlijk te maken met de olieprijs.”

Hoe was jullie algemene ervaring in Duitsland? Is het land al duurzaam bezig of juist helemaal niet?
“Ons is opgevallen dat er relatief veel elektrische auto’s rijden. Er is nog wel wat te doen op het gebied van plastic afval en het viel ons op dat Duitsland veel windmolens heeft. Er wordt ook zichtbaar geïnvesteerd in meer laadpunten voor elektrische auto’s. In Duitsland ligt niet veel afval op straat, het land doet, net als Nederland erg hun best om het afval zo goed mogelijk op te ruimen. In Albanië was dit totaal anders. Daar was erg veel zwerfafval en lag er van alles op straat. Wat was dit een groot contrast met onze rondreis door Zuid-Duitsland.

 

“Het leuke aan Duitsland is dat het een geweldig wandel land is met mooie natuur. ”

Als er een land is waar echt in geïnvesteerd moet worden wat betreft duurzaamheid dan is het wel Albanië. Wat een rommel is het daar! Jammer want de natuur is schitterend en authentiek. Ik denk dat de bevolking geen idee heeft van de schade en dat er op het gebied van educatie veel meer moet gebeuren, vooral ook een stukje bewustzijn bij de nieuwe generatie. Kinderen gooien hier afval gewoon op straat. Gelukkig is dit in Duitsland beter georganiseerd.

Om drukte te vermijden kijken wij op reis altijd naar mogelijkheden om bijvoorbeeld op stap te gaan met een local of andere lokale activiteiten die we kunnen doen. Hebben jullie leuke (lokale) uitstapjes gemaakt?
“Het leuke aan Duitsland is dat het een geweldig wandel land is. We hebben dan ook de meeste tijd wandelend doorgebracht. We gingen naar de Eibsee waar we langs het meer liepen en genoten van een picknick. En naar Slot Neuschwanstein om te genieten van de omgeving om het slot heen. De activiteit bij de Partnachklamm is ook wandelend. Je moet je auto een stuk verderop parkeren en lopen naar de ingang. Ook watervallen bezoeken deden we graag in dit prachtige gebied. Deze vakantie stond eigenlijk vooral in het teken van wandelen en mooie natuur ontdekken.” 

 

 

We vinden het ook vaak leuk om iets mee te nemen uit een land, een verantwoord souvenir of iets anders unieks. Hebben jullie ook iets moois kunnen vinden?
“Wij zijn ook nooit op zoek naar ‘fabrieks’ souvenirs. We houden meer van oude ambacht souvenirs. We hebben op deze reis niks gekocht. Wel hebben we onderweg lekkere dingen gegeten zoals in Rothenburg ob der Tauber de heerlijke Schneeball. Deze hebben we ook meegenomen naar huis. Een Schneeball is een soort gebak uit Rothenburg ob der Tauber, in het Nederlands een sneeuwbal. Het is een rond gebakje van zanddeeg dat al sinds zeker drie eeuwen gebakken wordt in dit stadje. Een heerlijk culinair souvenir. De naam sneeuwbal dankt het gebakje/koek aan de ronde vorm en het laagje poedersuiker dat er omheen gestrooid is. Het wordt hier ter plekke geproduceerd, dus niet geïmporteerd of per koerier.”

Hebben jullie nuttige tips voor mensen die ook (duurzaam) op reis willen naar Duitsland?

“Als het mogelijk is en je hebt een elektrische auto tot je beschikking is Duitsland de perfecte reisbestemming! Je kan er fantastisch wandelen, vooral het gebied Beieren is erg mooi. Maar ook de moezelregio (wat dichterbij) en het Zwarte Woud zijn geweldige regio’s om te bezoeken met een elektrische auto. Er is voldoende mogelijkheid om de auto op te laden. Neem ook vooral eigen tassen mee, hervulbare waterflessen en shampoo flessen mee. Wij zijn net als veel mensen zoekende op het gebied van duurzaam reizen. We vinden het belangrijk om liever een ‘slow travel’ vakantie te houden, zoals onze Duitsland rondreis, dan allerlei losse stedentrips. Deze vakantie was uitgebreid maar we plakten verschillende plaatsen aan elkaar vast in plaats van telkens een losse citytrip.”

 

“Naast deze tips is ook het gebruik maken van een homestay een goede (duurzame) keuze in plaats van een grote hotelketen. Wij genieten van unieke slaapplekken en dit is soms ook bij mensen thuis. Een stuk duurzamer dan de grote ketens met gigantische all you can eat restaurants, wasserettes etc.”

Als jullie nog een keer naar Duitsland zouden gaan of een andere (verre) bestemming, zouden jullie dan (nog) meer rekening houden met duurzaam reizen?
Ik denk dat zelfs de kleine aanpassingen impact hebben. Wij maken onze kinderen bewust van het gebruik van plastic. We proberen dit zo min mogelijk te gebruiken en onze kinderen te leren over plasticsoep en het effect op de natuur en dieren. Ik denk dat juist deze generatie goed bewust moet zijn van de effecten. Zij zijn de toekomst! Voor onze wereldreis wil ik graag shampoo bars meenemen, filterflessen voor water zodat we minder waterflessen hoeven te kopen en ik wil toch eens gaan kijken hoe we duurzamer kunnen vliegen! Dit artikel heeft me weer doen beseffen hoe belangrijk het is om zuinig te zijn op de wereld en de natuur. Een stukje bewustwording is hiermee gecreëerd.

Superbedankt Imara voor je mooie bijdrage en leuke reistips! Volg GlobeDochters op Instagram of neem een kijkje op de website voor nog meer reisinspiratie.


 

 

 

Ook je duurzame vakantie delen?

Wil je ook jouw (duurzame) reis delen? Superleuk! Stuur ons een berichtje en wie weet vertel jij hier binnenkort jouw verhaal.

andere blogs

 

Impact Fair

Impact Fair

De Impact Fair vindt plaats op 4, 5 en 6 april 2024 in de Jaarbeurs, Utrecht. De fair is voor iedereen die meer impact wil maken en op zoek is naar manieren om dit te doen.

Lees meer
Winkelmandje0
Er zijn geen producten in je winkelmandje
Verder winkelen